Overgewicht bij kinderen

We weten allemaal dat steeds meer kinderen kampen met overgewicht. Op dit moment is 1 op de 8 kinderen te zwaar. We weten ook dat wanneer een kind op puber leeftijd overgewicht heeft er een kans van 70% bestaat dat het op volwassen leeftijd ook overgewicht heeft.

Dat we het steeds vaker om ons heen zien is geen goed teken, want veel kinderen hebben duidelijk last van overgewicht. Het is niet goed voor de gezondheid, hoe ouder het kind wordt en hoe hoger het gewicht wordt, hoe groter de kans op gezondheidsklachten. Maar er zijn ook kinderen die op jonge leeftijd al nadelige gevolgen van overgewicht voor de gezondheid merken zoals gewrichtsklachten, benauwdheid en zelfs suikerziekte. Een kind met overgewicht wordt over het algemeen meer gepest dan een kind met een normaal gewicht en pesten heeft een hele grote invloed op het geestelijk welzijn van het kind.

Voedingen en overgewicht bij kinderen

Het is belangrijk te zoeken naar een balans tussen gezond en lekker eten en voldoende beweging. Wanneer er meer energie (kcal) binnenkomt dan er verbrand wordt, kom je aan. Het is dus heel belangrijk om zowel op inname: voeding, te letten, als op verbranding: beweging. Als je beiden aanpakt en leert je gedrag rondom eten en bewegen te veranderen kun je blijvend resultaat boeken. Dat betekent dat je als puber, volwassene en zelfs als oud opaatje of omaatje nog steeds baat hebt bij wat je vroeger als kind geleerd hebt. We nemen hierin dan ook het hele gezin mee uw kind mag geen uitzondering worden binnen het gezin. En gezonde voeding is voor iedereen gezond, jong en oud, overgewicht of niet.

Bij kinderen is het streven niet om af te vallen. We streven ernaar het gewicht stabiel te houden terwijl de lengtegroei verder gaat. Het resultaat is afname van de BMI en dat betekent een steeds slanker kind. Kinderen gaan hier snel veel beter van in hun vel zitten, krijgen meer zelfvertrouwen en worden minder gepest. Kleine veranderingen geven vaak al een groot resultaat.

Invorm en overgewicht bijĀ  kinderen

Vaak wordt de dietist gezien als een soort strenge juf die vooral beperkingen oplegt en van wie je nooit meer zou mogen snoepen. U kunt uw kind gerust stellen dat dat niet waar is. Natuurlijk komt er heel wat bij kijken om het voeding- en beweegpatroon te veranderen, maar wij proberen juist met jullie als gezin mee te denken hoe we dit op een goede manier aan kunnen pakken. Wij maken in overleg met de ouders en het kind afspraken die haalbaar zijn. Het is normaal dat een kind ook snoept, ook daar maken we in overleg afspraken over. Het is van groot belang dat het hele gezin erbij betrokken is, omdat het gezonde eetpatroon geen uitzondering mag zijn binnen het gezin. Dat voelt te veel als dieet. De adviezen gaan spelenderwijs om te voorkomen dat het kind denkt dat hij of zij op dieet is. We hebben speciale opdrachten voor kinderen waarbij ze beloningen kunnen verdienen.

Naast individuele begeleiding bieden wij ook een aantal groepsbegeleidingen voor kinderen met overgewicht. In Rotterdam werken wij mee aan het project Enjoy en in Bleiswijk hebben we in samenwerking met Body Blitzz een programma voor jongeren.