Diabetes

Van suikerziekte heeft bijna iedereen wel eens gehoord en veel mensen kennen wel iemand in hun omgeving die het heeft, maar wat betekent het eigenlijk? Dat je geen suiker mag eten?

De officiƫle naam voor suikerziekte is Diabetes Mellitus. Er bestaan twee typen en daarin zit veel verschil. Type 1 ontstaat meestal op jonge leeftijd. De alvleesklier stopt met de productie van insuline en mensen moeten zelf insuline toedienen om de bloedsuikerwaarde netjes te houden. Type 2 ontstaat meestal op oudere leeftijd. Het lichaam wordt dan ongevoeliger voor insuline of gaat minder insuline aanmaken waardoor ook de bloedsuikerwaarde gaat stijgen. Tegenwoordig zien we type 2 helaas ook bij steeds jongere mensen voorkomen, dit komt door een toename van overgewicht in deze leeftijdscategorie. Wanneer er te veel vetcellen in de weg zitten, is het voor het lichaam ook moeilijker om de suiker op te nemen en stijgt de bloedsuikerwaarde.

Je voelt het niet altijd dat je bloedsuikerwaarde verhoogd is, maar ondertussen heeft het wel effect binnenin het lichaam. Hoge bloedsuikerwaarden tasten hart- en bloedvaten, nieren, ogen, maag, zenuwen, vingers en voeten aan.

Voeding en suikerziekte

Koolhydraten hebben direct invloed op onze bloedsuikerwaarde en het is dus belangrijk hier in de voeding op te letten. Het is niet zo dat koolhydraten of suikers verboden zijn voor iemand met diabetes, maar we moeten letten op de hoeveelheden die we nemen en niet te grote porties in een keer gebruiken. Door voeding goed te verdelen over de dag zorgen we ervoor dat de bloedsuikerwaardes zo stabiel mogelijk zijn.

Daarnaast zijn afvallen bij overgewicht en beweging ook heel belangrijke aandachtspunten bij suikerziekte, omdat we weten dat beiden de bloedsuikerwaarden ook sterk kunnen verbeteren.

Invorm en suikerziekte

Invorm helpt u meer inzicht te krijgen in suikerziekte. Zij zal in eerste instantie van alles navragen, hoe lang u al suikerziekte heeft, wat u ervan weet, of u weet waar koolhydraten in zitten, wat u aan beweging doet, hoe uw voedingspatroon eruit ziet. Met al deze informatie gaan we samen aan de slag. We leggen duidelijk uit wat er in het lichaam gebeurt bij suikerziekte, waar koolhydraten in zitten en wat er gebeurt in het lichaam als we deze eten. Samen maken we een plan voor de voeding, dit krijgt u van ons in de vorm van een dagmenu. De voeding is afgestemd op uw wensen en behoeften, daar proberen we altijd goed rekening mee te houden. Daarnaast kijken we naar het gewicht en kunnen we u helpen met afvallen en besteden we aandacht aan beweging.