Maag en darmen / FODMAP

Belangrijke organen in de spijsvertering. Heel fijn als dat allemaal goed verloopt, maar soms is dat niet helemaal het geval. Denk aan brandend maagzuur, overgeven, diarree, opgeblazen gevoel, obstipatie en het prikkelbare darm syndroom. Vaak zijn het geen zeer ernstige klachten, maar wel heel vervelende klachten. De klachten kunnen het normale leefpatroon behoorlijk door de war schoppen.

Voeding en maag en darmen

Spijsvertering betekent dat de voeding die u eet wordt afgebroken tot voedingsstoffen die in het lichaam opgenomen kunnen worden. Uw maag knipt de voeding als het ware in kleine stukjes en laat de voeding beetje bij beetje door naar de darmen. De darmen zorgen voor verdere vertering en transport naar het bloed. Vanuit het bloed kunnen de voedingsstoffen naar alle plaatsen in het lichaam vervoerd worden.

Door gezond te eten blijft uw spijsverteringskanaal zo gezond mogelijk. Er is een duidelijk verband tussen voeding, leefstijl en het ontstaan van spijsverteringsproblemen. Soms is alleen gezond eten niet genoeg en zijn er extra maatregelen nodig om de spijsvertering weer goed te laten verlopen.

Invorm en maag en darmen

Ervaring van een client: ‘Ik heb eigenlijk veel te lang getobd met mijn darmklachten. De stap die ik gemaakt heb om met deze klachten naar Invorm te gaan kan ik iedereen aanbevelen. Ik had er zelf nooit aan gedacht dat ik met deze klachten naar een dietist kon gaan!
Na een moeizaam begin lukt het nu prima om de adviezen van de dietist vol te houden. Het is enorm stimulerend als de klachten verbeteren en de stoelgang weer normaal wordt. Als mijn klachten weer opspelen pak ik het advies dat ik na het intake gesprek kreeg er weer bij en let ik weer even extra goed op.’

Invorm kan u helpen bij de extra maatregelen die soms nodig zijn, maar ook bij een gezonde basis. Er zal tijdens een intake consult altijd goed nagevraagd worden wat precies uw klachten zijn, welk tijdstip op de dag u deze klachten heeft en of u zelf (deels) al weet welke voedingsmiddelen invloed hebben. De voeding wordt goed doorgenomen en daarop wordt het individuele advies gebaseerd. Bij maag- en darmklachten letten we in eerste instantie vaak op vezels, vocht, regelmaat en beweging. Daarnaast zijn er nog tal van losse adviezen om de klachten te verminderen zoals bijvoorbeeld opletten met gasvormende producten zoals koolsoorten, ui en knoflook. Wanneer de eerste adviezen niet voldoende resultaat geven wordt er vaak ook gestart met een voedingsdagboekje waarin tevens de klachten worden bijgehouden, om extra inzicht te krijgen in uw voeding en klachten. In veel gevallen kunnen we daarmee de klachten oplossen. Ook kunnen we ervoor kiezen het FODMAP arme dieet te volgen. Dit is een eliminatie-provocatie dieet, waarbij in de eerste fase FODMAP rijke voedingsmiddelen worden vermeden en in de tweede fase deze producten weer één voor één geintroduceerd worden. Welke aanpak we kiezen geheel afhankelijk van de klachten en uw huidige eetgewoonten.