IJzer tekort

IJzer tekort noemen we vaak ook bloedarmoede.

We spreken van bloedarmoede wanneer er te weinig rode bloedcellen in het bloed aanwezig zijn of wanneer de rode bloedcellen niet goed werken. Een tekort aan ijzer kan hier een oorzaak van zijn. Wanneer u bloedarmoede heeft wordt er minder zuurstof door het lichaam vervoerd, waardoor er klachten optreden zoals vermoeidheid, zwak voelen, kortademigheid, duizeligheid, hartkloppingen, transpireren, hoofdpijn, oorsuizen en soms ook bleekheid. Behalve een tekort aan ijzer kunnen ook een tekort aan foliumzuur of vitamine B12, ziekte of een erfelijke afwijking zorgen voor bloedarmoede en daarbij behorende klachten.

IJzer tekort komt met name vaak voor bij sporters, jongeren onder de 22 jaar, vrouwen die zwanger zijn of die borstvoeding geven, vrouwen in hun menstruatieperiode, vegetariërs en veganisten.

Voeding en ijzer tekort

Wanneer er bij u anemie (bloedarmoede) is vastgesteld, kan het nodig zijn dat u ijzertabletten krijgt voorgeschreven. Daarnaast is het belangrijk dat de voeding voldoende ijzer bevat. Dit laatste geldt natuurlijk ook om een ijzertekort in uw lichaam te voorkómen.

Groene groenten, rood vlees, appelstroop, noten en Roosvicee Ferro zijn voorbeelden van producten die veel ijzer bevatten en dus extra aandacht verdienen bij bloedarmoede. Daarnaast zijn er een aantal producten die de ijzeropname verminderen zoals thee en melkproducten. Vitamine C bevordert daarentegen juist de ijzeropname.

Invorm en ijzer tekort

Invorm kan u helpen met een voedingspatroon dat voldoende ijzer bevat. Daarnaast zullen wij erop letten dat de verdeling van voeding over de dag goed is. Hierboven staat bijvoorbeeld aangegeven dat melkproducten de ijzeropname remmen, maar aan de andere kant hebben we wel melkproducten nodig voor voldoende eiwitten en calcium. Door een goede dagindeling wordt het ingenomen ijzer uit de voeding optimaal benut en krijgt u ook alle andere voedingsstoffen binnen die u nodig heeft.