Overgewicht en obesitas

Overgewicht en obesitas (ernstig overgewicht) komen steeds vaker voor. In 2007 had 45% van de Nederlandse bevolking van twintig jaar en ouder matig dan wel ernstig overgewicht.

Mensen met overgewicht ervaren vaak nadelige klachten van hun gewicht, bijvoorbeeld rug, knie en enkelklachten, verhoogde bloedsuikerwaarden of suikerziekte, hart- en vaatproblemen en slechte conditie/kortademigheid. Ook heeft overgewicht vaak psychische gevolgen zoals pesten of discrimineren.

Of een gewicht een gezond gewicht is of niet wordt bepaald met de BMI (Body Mass Index). BMI is een getal dat aangeeft of u een gezond gewicht heeft of niet. Bereken uw eigen BMI op de website van het Voedingscentrum.

Een gewichtsverlies van 10-15% levert al grote gezondheidsvoordelen op, oa: verlaging bloeddruk, betere cholesterolwaarden en verlagen bloedsuikerwaarden. Dit bij elkaar levert een gezonder en fitter lijf op en dat voelt u!

Voedingen en overgewicht en obesitas

Wat we eten heeft veel invloed op ons gewicht. Wie dagelijks meer calorieën eet dan het lichaam nodig heeft, komt aan. De een snoept of snackt te veel, de andere drinkt iets te vaak een wijntje of biertje. Ook te grote hoeveelheden gezonde producten of een onregelmatig eetritme kunnen oorzaken zijn van gewichtstoename.

Invorm en overgewicht en obesitas

Zit uw gewicht u in de weg? Ervaart u nadelige lichamelijk gevolgen van uw gewicht? Zit u door uw gewicht niet lekker in uw vel?

Invorm kan samen met u aan een gezond gewicht werken. Wij richten ons op een duurzame aanpak. Geen crashdieet waarmee u snel afvalt, maar wat op de lange duur niet vol te houden is, maar een uitgebalanceerd dagmenu, waarbij u geen honger hoeft te hebben, af en toe gewoon iets lekkers kan nemen en leert uw eigen voedingsgewoonten te veranderen.

In het intake gesprek bepalen we samen uw motivatie, doelstellingen en uw individuele dagmenu. In het dagmenu wordt rekening gehouden met uw wensen en voorkeuren en het wordt aangepast op uw leefstijl. In de vervolggesprekken wordt bekeken of het daadwerkelijk lukt om het dagmenu te volgen en waar knelpunten zitten. We bespreken lastige situaties zoals feestdagen en vakanties en stimuleren u om meer te gaan bewegen. Emoties hebben vaak ook een relatie met het eet en drinkpatroon we kunnen hier samen een oplossing voor vinden. Naast verandering van eetpatroon is verandering van beweegpatroon vaak ook heel belangrijk om duurzaam af te vallen.

Ervaring Mw. Kassels: ‘Vooraf verwachte ik dat de diëtiste erg streng zou zijn en mij de les zou lezen over wat ik wel en niet mocht. Ik vond het best spannend om een afspraak te maken. Nu blijkt dat die verwachting helemaal niet klopte. De diëtiste is heel aardig, geeft mij een positief gevoel en laat mij merken dat ik het goed doe en het voor mezelf doe. Ik heb jaren niet zo lekker in mijn vel gezeten en val sneller af dan ik had verwacht. Ik ben nu in 6 maanden al 12kg kwijt. ‘