Lastige eter

Maak je je wel eens zorgen of je kindje wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt omdat hij/zij regelmatig eten weigert? Zit uw zoontje of dochtertje in die lastige ‘ik ben twee en ik zeg nee’ fase?

Jonge kinderen kunnen gezellig samen eten wel eens onmogelijk maken.  Geen groente en/of fruit willen eten, weigeren mee te eten met wat erop tafel staat of alleen maar brood willen eten, eten uitspugen. noem het maar op. Ouders hebben vaak al van alles geprobeerd, en zitten met het handen in het haar. Je wil graag dat je kind gezond opgroeit, en dus gezond eet, maar tegelijkertijd word je moe van de continue strijdt die er elke dag weer is rondom het eten.

Voeding en lastige eter

Wanneer een kind niet alles eet, ontstaat er een kans op tekorten. Misschien dat de energie-inname wel goed is doordat uw kind genoeg eet, maar misschien eet het niet alles wat u zou willen. Eenzijdig eten, zoals bijvoorbeeld een aantal voorkeursproducten te gebruiken en de rest te weigeren, geeft ook op de lange termijn tekorten. Uw kind krijgt niet alle bouwstoffen binnen die het nodig heeft om gezond op te groeien. Daarnaast wordt de smaak ook niet verder ontwikkeld. Smaak ontwikkelt zich namelijk door verschillende producten meerdere malen te proeven. Als je kind voor de eerste keer iets neemt, moet het nog erg wennen; de geur, de structuur, het mondgevoel, en de smaak. ‘Lekker’ is het meestal nog niet. Pas na een tweede, derde of misschien pas na een tiende keer gaat je kind het product waarderen, en wordt het genomen zonder te mopperen.

Invorm en lastige eter

De dietist van Invorm zal helaas niet van uw lastige etertje een makkelijke eter kunnen maken. Wel kunnen we u helpen bij het zoeken naar manieren om uw kind beter te laten eten. Wetende dat je gesteund wordt door een professional is voor sommige ouders al een hele opluchting. Een ontspannen sfeer aan tafel is bijvoorbeeld enorm belangrijk. We hebben tal van tips om met lastige eters om te gaan. Ook kunnen wij adviezen geven over eventuele supplementen als de voeding van uw kind niet volwaardig genoeg blijkt.