COPD

COPD is een verzamelnaam voor chronische longziekten waarbij de longen ontstoken en beschadigd zijn. Chronische bronchitis en longemfyseem vallen onder de verzamelnaam COPD.

Het wordt gekenmerkt door ademtekort en benauwdheid. Hierdoor zijn dagelijkse bezigheden zoals douchen, aankleden, traplopen en werken soms al een hele opgave. COPD is een chronische ziekte, dat betekent dat het niet te genezen is.

Voeding en COPD

Voeding kan het leven met COPD soms wat makkelijker maken. Heel belangrijk voor een COPD patiënt is het hebben van een gezond gewicht. Wie te zwaar is moet de extra kilo’s steeds maar met zich mee zeulen, dit is voor gezonde mensen al een extra belasting, maar voor COPD patiënten helemaal, omdat er minder zuurstof beschikbaar is. Wie heel licht is heeft vaak ook weinig spiermassa en juist die spiermassa is voor COPD patiënten heel belangrijk. Het houdt mensen fit en krachtig en zorgt ervoor dat mensen kunnen bewegen om conditie te verbeteren.

Invorm en COPD

De dietist kan u helpen om wat kilo’s te verliezen of juist aan te komen. Iemand met COPD heeft vaak meer energie en eiwitten nodig door een hoger verbruik. De dietist kan dit voor u uitrekenen en de voeding hierop aanpassen. Dit betekent niet dat uw oude voedingspatroon compleet verandert. We zullen samen met u bespreken hoe uw eigen voedingspatroon eruit ziet en dat patroon als basis voor een nieuw voedingspatroon gebruiken. Soms zijn een aantal kleine aanpassingen al voldoende om het gewicht te beïnvloeden, zowel omhoog als omlaag afhankelijk van wat er nodig is.