Ondergewicht

Het hebben van overgewicht is niet fijn en een lastig probleem, maar het hebben van ondergewicht ook!

Mensen met ondergewicht voelen zich vaak nagekeken en niet begrepen. Vaak krijgen ze opmerkingen over hun gewicht bijvoorbeeld ‘jij kan alles eten wat je wilt!’ en ‘dan eet je toch gewoon wat meer’. Zo simpel is het vaak alleen niet. Niet iedereen die ondergewicht heeft kan daar makkelijk iets aan doen.

Het lastige van ondergewicht is dat het vaak ook gezondheidsproblemen met zich mee brengt. Slap voelen, moe zijn, koud hebben, verminderde weerstand en mogelijk verminderde lichaamsfuncties (bijvoorbeeld hart, lever, nieren).

Voeding en ondergewicht

Voeding en gewicht hebben direct met elkaar te maken. Als de energie inname en het energieverbruik gelijk aan elkaar zijn blijft het gewicht stabiel. Energieverbruik is individueel bepaald. Bij de een gaat het lichaam veel zuiniger met energie om; diegene moet opletten dat hij/zij niet te zwaar wordt. Bij de ander ligt het verbruik juist heel hoog en diegene moet juist opletten dat hij/zij wel voldoende eet.

Ook voor mensen met ondergewicht is onbeperkt snoepen en snacken niet gezond. Het bevat namelijk veel ongezond verzadigd vet en suikers. Hoog gebruik van het ongezonde vet kan het cholesterolgehalte verhogen en daardoor voor dichtslibben van de aderen zorgen. Hoge suikerinname wordt vaak geassocieerd met het hebben van energie, maar vaak maakt hoge suikerinname alleen maar moe en minder fit.

Invorm en ondergewicht

Ook voor iemand met ondergewicht is het dus belangrijk gezond te eten. De dietist kan samen met u naar oplossingen zoeken om voldoende energie (calorieën) binnen te krijgen en de voeding op een goede manier over de dag te verdelen. Samen met u wordt een haalbaar plan gemaakt om het gewicht wat te laten stijgen. Als u het gewenste gewicht bereikt heeft wordt er gekeken hoe dit gewicht behouden kan worden, zodat u levenslang fit en met een gezond gewicht verder kunt.