Verhoogde bloeddruk
Ongeveer de helft van de Nederlanders van 35 jaar en ouder heeft een te hoge bloeddruk. Een te hoge bloeddruk verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.
Bij een hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, is de bovendruk hoger dan 140 en de onderdruk hoger dan 90.
De bloeddruk verandert voortdurend, afhankelijk van bijvoorbeeld emoties, activiteiten en spanning.
Een verhoogde bloeddruk kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat het lichaam te veel zout en vocht vasthoudt. Dit extra vocht zorgt ervoor dat de totale hoeveelheid bloed toeneemt, en dus de druk op een bloedvat hoger wordt.
Ook is het mogelijk dat de vaatwand niet elastisch genoeg is. Een andere oorzaak van een verhoogde bloeddruk is overgewicht. Wanneer het overgewicht met 5-10% van het huidige gewicht wordt verminderd, geeft dit in veel gevallen al een flinke daling van de bloeddruk.
Voeding en hoge bloeddruk
Zout (natrium) kan invloed hebben op de bloeddruk. De mate van invloed is per persoon verschillend, maar toch is het raadzaam zo min mogelijk zout en zoutrijke producten te gebruiken als uw bloeddruk te hoog is. Daarnaast is het belangrijk om ruimschoots groente en fruit te gebruiken. Dit komt omdat groente en fruit een bron zijn van kalium, de tegenhanger van het bloeddrukverhogende natrium.
De bloeddruk kan verlaagd worden door voldoende te bewegen, afvallen bij overgewicht, niet te roken, de alcoholconsumptie en het dropgebruik te beperken en tijdig te ontspannen.
Invorm en een hoge bloeddruk
Invorm kan u helpen met het verlagen van uw bloeddruk. Dit zal zij doen in samenwerking met u. Aan de hand van gegevens over uw leefstijl, inclusief uw voedingsgewoontes, zal zij voor u een eetpatroon opstellen, en u voorzien van leefstijladviezen om de bloeddruk en eventueel het gewicht te verlagen. Op deze manier kunnen we een verdere ontwikkeling van hart- en vaatziekten zoveel mogelijk uitstellen.