Eetstoornissen

Het is een hele grote stap om hulp te gaan zoeken wanneer je een eetstoornis hebt. Het betekent dat je je kwetsbaar moet opstellen en geconfronteerd zult worden met gevoelens en emoties, maar het betekent ook dat je sterk bent, de moed hebt om er mee aan de slag te gaan en uiteindelijk zal overwinnen.

Er zijn veel verschillende soorten eetstoornissen: Anorexia nervosa, Boulimia nervosa, Binge eating disorder, Anorexia Athletica en Orthorexia nervosa. Daarnaast zijn er veel mensen met eetproblemen die net niet binnen de criteria van deze diagnoses vallen, maar wel duidelijk een eetstoornis hebben, deze groep noemen we eetstoornis NAO (niet anders omschreven).

Voeding en eetstoornissen

Het normale voedingspatroon is bij een eetstoornis verstoord. Soms wordt er nauwelijks gegeten en soms juist heel veel (eetbuien). Het is niet op te lossen door simpelweg gewoon gezond te gaan eten en ‘niet zo gek meer te doen’. Het verstoorde voedingspatroon ontstaat vaak door achterliggende problemen zoals onzekerheid, stress, eenzaamheid, verdriet of perfectionisme.

Invorm en eetstoornissen

Samen met Invorm kan de voeding stap voor stap veranderd worden. Vaak wordt er gestart om samen een gezonde basisvoeding op te stellen. Daarmee is het probleem niet meteen opgelost, want het is geen kwestie van een lijstje mee naar huis om te volgen en klaar. Er moet verder gekeken naar achterliggende oorzaken van het eetprobleem. We zullen het hier samen met u over hebben en hier opdrachten mee doen. Vaak is het ook aan te raden naast de afspraken met ons ook naar een psycholoog te gaan die u extra hulp kan bieden bij problemen en onzekerheden.